Shaker Tarz ile Yaşam Alanları
Shaker Tarz ile Yaşam Alanları
Doğallıktan taviz vermeyen bu stilde kullanılan tüm aksesuarlarda doğal malzemelerle iç içe.

Shaker Tarz ile Yaşam Alanlarınız Daha Doğal ve Minimalist!

1700’lü yıllarda İngiltere’den Amerika’ya göç eden topluluk tarafından ilk izlenimlerini yaratan Shaker Tarzı zamanla tüm dünyaya yayıldı. “Less is more” mottosunu ilke edinen bu tarz temel amacı temiz ve düzenli bir ortamda yaşamını sürdürmektir.

Mutfak, salon veya yatak odası gibi evin yaşanılan her bölümünde uygulanan felsefe sade ve basit aksesuarları, az eşyayı ve işlevselliği yüksek ortamı öncü olarak görüyor. Çıktığı yıllardan günümüze kadar modernliğini koruyarak minimalist düzeni sayesinde tasarımcılar tarafından çok sevilen Shaker stili; rustik tarz ve kır evi havasını da içerisinde barındırıyor. Abartıya kaçmayan, gösterişi sevmeyen mimarinin kullanıldığı mutfaklar genel olarak açık ve dış kapısı verandaya ya da bahçeye açılanlar olarak tercih ediliyor.

Doğallıktan taviz vermeyen bu stilde kullanılan tüm aksesuarlarda doğal malzemelerle iç içe. Pamuk, ahşap, yün ya da ipek gibi geçmiş çağlardan günümüze kadar kullanılan malzemelerin değeri Shaker Tarz tarafından hala biliniyor. Böylece doğal ve huzurlu ortamın havasını her an gerçekleştirmiş durumda.

Yaşama alanı olarak ferah ve geniş alanları olmazsa olmazı olarak gören bu felsefe kalabalık ailelerin bir arada yaşaması için oldukça ideal olarak görünüyor. Tasarımda kullanılan renkler ilk yıllarda açık tonlarda olsa da günümüzde daha koyu ve vurgulu renkler ön planda. Perdelerinin kalın kumaşlar, yeşil, mor, mavi ya da kırmızı tonlarında tercih edilebildiği stilde ahşap desenlerde mutfak, yatak odası veya salonda en çok kullanılanlardan.

Shaker tarzının mobilyalarında; eski dönemde High Gloss Alman Meşe panel kullanımı daha yaygın bir desen iken günümüzde High Gloss Panel Milano Ceviz gibi daha koyu tonlarla istenilen doğallık harmanlanabiliyor.

Aksesuar olarak pişmiş toprak vazoların doğallığını bir adım daha öne çıkaran felsefede biblolar, seramikler ve ahşap kaplarda yalın hayatın görünen en doğal eserleri olarak kullanılıyor. Sade eşyaların düzenli duruşunu sergileyen bu tarza en yakın felsefe olarak Feng Shui stili görülüyor.

“Az çoktur” öğretisini temel edinen Shaker tarzda depolama alanları da oldukça yaygın. Düzenin ferahlık yaratmasına özen gösteren bu tarzda az yer kaplayan seyyar dolaplar ya da duvara monteli uçan raflar oldukça tercih ediliyor.