Danshari Nedir?
Danshari Nedir?
Yaşadığımız dönemin en büyük alışkanlıklarından biri hiç kuşkusuz alışveriş yapmaktır. Her zaman almadığımız elbisede, yeni modeli çıkan gözlükte, son model koltuk takımında ya da teknolojinin son hali olan küçük ev aletlerinde aklımız kalır ve ona sahip olmadan içimiz rahat etmez. Yüzlerce kıyafetlerimizle uyumlu onlarca ayakkabılarımız hala günlük yaşamda bize yetmeyebilir.

Yeni ürünler aldıkça yaşadığımız zevk bir süre sonra biterek bizi yenilerini almaya itiyor ve böylece daha da almak için içimizde tatmin olmayan bir his oluşuyor. Sürekli yaşadığımız bu kısır döngü bizi ele geçiriyor ve farkında bile olmadan ona hapsolup harcayarak yaşıyoruz. Sonu gelmeyen tüketim belli bir süre sonra mutluluğumuzu tüketebilir. Fazla eşya; fazladan temizlik malzemesi için su, deterjan, dolaplarımızı kaplayan alan, biriken toz demektir. Eşyalarınızı eleyerek hem yaşam alanınızı hem de ruhunuzu düzenlemeniz mümkün. Japon minimalisti olarak geçen ‘Danshari’ kelimesi Dan: reddet, Sha: ayır Ri: at, kelimelerinden oluşmaktadır. Atmak eylemini düşünüp beklettikçe zihnimiz atacağımız eşya ile gereksiz şekilde yaratıcılığını kullanır ve atmayı erteletebilir. Atmak için en doğru zaman şimdiki zamandır. Hemen şimdi atmayı ertelediğimiz ya da kullanmadığımız bir eşyanızı atın. Atmayı kolaylaştırmak için bariz çöp olandan başlarsanız sizin için eleme süreci daha kolay olacaktır. 

Dan: Reddet

Reddetmek, şimdiye kadar alışkanlığını edindiğiniz alışveriş ruhumuzu yok saymak çok zormuş gibi gözükebilir. Fakat durmadan bir şeyler almak için takipte kalmak hem maddi hem de manevi açıdan çok yorucudur. Zen felsefesini ve Budizm’i de savunan Danshari; eşyaların yarattığı evinizdeki dağınıklığın ruhunuza da dokunduğunu ve bizi yorduğunu söyler. Bunu minimal düzeye indirmek için fazlalıklardan kurtulmalıyız. 

Sha: Ayır

Yeni Japon minimalizmi olarak geçen Danshari; hiç okumadığınız kitaplar, izlediğiniz ama bir kenarda biriktirdiğiniz film CD’leri, aynı eşyanın benzerleri veya farklı renklerinden oluşan eşyalarınızdan kurtulmayı amaçlar. Eşyalarınızın benzerlerini ayırın ve en aza indirerek geri kalanını atın. İşlevi olmayan eşyalarınızda kurtulduğunuzda nasıl da keyiflendiğinize şaşıracaksınız. 

Ri: At

Kimi zaman atılmak için ayırdıklarımızı bir köşede bekletiriz ve onları atmak için bir türlü zaman bulamayız. Bir zamanlar Maksimalist şeklinde yaşayan ve durmadan alan yazar Fumio Sasaki tarafından yazılan ‘’Sadeleş Rahatla- Japon Minimalizmi Danshari’ kitabıyla fazlalıklardan nasıl kurtulabileceğimizi ve atmanın kurallarını detaylı şekilde anlatıyor.