Konmari Yöntemiyle Sade ve Düzenli Hayat!
Konmari Yöntemiyle Sade ve Düzenli Hayat!
Çağımızda tüketim; ihtiyaçtan çok moda olmuş durumdadır. Kullanmadığımız ya da bir gün lazım olur diye sakladığımız eşyalar evimizin büyük bir bölümünü işgal ediyor.

Çocukluğundan beri hep toplama içgüdüsü olan Marie Kondo, 19 yaşında bu yönünü çevresinde danışman olarak başladı. Düzgün katlama tekniklerinin eşyalar için çok önemli olduğu vurgulanan KonMari katlama yönteminde kıyafetleri yığınla bırakarak kullanmanın zor yanını kırıyor.

Dağınıklık kimileri için yaşam tarzı olarak kabul edilse de dolaplarınızın içerisindeki yerleşmemiş tabaklar ya da çamaşırlar belli bir süre sonra günlük hayattaki sıkıntılı ruh durumunun arkasında yatan sebeplerden olabiliyor.

KonMari yönteminde kazaklar, tişörtler kule şeklinde durmalıdır. Yuvarladığınız ve dikey şeklinde dolabınızda yerini alan eşyalarınıza ulaşmanın yolu dokunma ile ayırt ediliyor. Kıyafet seçmenin daha da kolaylaştığı bu metotta kıyafetler daha az yer kaplayacak.

Time dergisinde “En Etkili 100 İsim” listesine girmeyi başaran Marie Kondo eşyaları kullanım amaçlarına göre sıralamak gerektiğine inanıyor. Vitrinde hiç kullanılmayan tabaklarla mutfak rafında duran tabaklar eşit olarak düşünülmesi gerektiğini savunuyor. Toplarken tüm eşyalarınızı görebileceğiniz alana yığın. Kullanmadıklarınız ve kullandıklarınız olarak iki ayrı grup yapın. Burada önemli olan nokta kullanmadığınız tabaklarınız vitrinde ya da elbiseleriniz dolabın bir köşesinde durmaya devam etmeyecek. “Bir gün kullanırım” dediğiniz eşyalarınızı atın ya da ihtiyaç sahibi birine verin. Kalan eşyalarınızı da dikey katlama yöntemi ile dolabınıza yerleştirin.

Kullanacağız tişörtlerinizi dolabınıza yerleştirirken; tişörtü arkasına çevirin ve sağı solu eşit kalacak şekilde içe doğru dikey katlayın. Tekrar dışa doğru katladığınız tişört dikdörtgen şeklini aldığında iki ya da üç kat daha katlayın. Uzun kollular için kolları önce dışa katlayıp uzatın sonra aynı katlamayı uygulayın. 

Elbise dolabınıza dikey olarak yerleştirdiğiniz çamaşırlarınızı koyudan açık renge doğru ve kalından inceye doğru gibi yerleştirmeniz dokunurken ayırt edebileceğiniz ve estetik görünümünü koruyan bir şekil elde etmenizi sağlayacak.

Mutfak dolaplarınızda da fazla araç gereçlerinizi, fazla kavanozlarınızı veya birbirine yakın eşyalarınızı hayatınızdan çıkarmakla işe başlayın. Ferah bir görünüm için mutfak tezgahınıza kavanoz ya da herhangi bir eşya sıralamayın. Birbirine yakın olan kahvaltı tabakları ile pasta tabakları aynı dolapta, servis tabaklarını ise farklı dolaba yerleştirin. Tezgah üzerindeki sünger, sarı bez ya da bulaşık deterjanlarını bir sepete alın ve dolaba kaldırın.